BRUGGE
 

  Foto: Jan Van Eyckplein  


  start  > nederlands > europa > belgië > brugge > divers > van eyckplein
 

» Eten in Brugge

» Overnachten

» Uitgaan in Brugge

» Vaste evenementen

» Begijnhof
» Belfort en hallen
» Heilig Bloedkapel
» Prinsenhof
» Duinenabdij
» Brugse gildehuizen
» Godshuizen
» Jeruzalemkerk
» Natiehuizen
» Onze-Lieve-Vrouwekerk
» Poortersloge
» St-Annakerk
» St-Donaaskathedraal
» St-Janshospitaal
» St-Salvatorskathedraal
» Stadspoorten
» Stadhuis
» Windmolens van Brugge
» Volledig overzicht...

» Archeologie museum
» Brangwyn museum
» Brouwerij museum
» Chocolade museum
» Diamant museum
» Folklore museum
» Frietmuseum
» Groeninghe museum
» Guido Gezelle museum
» Halve Maan
» Kantmuseum
» Lampen museum
» Memling museum
» Museum Schone Kunsten
» Salvador Dali museum
» St-Janshuismolen
» St-Janshospitaal
» Volledig overzicht...


» Boterhuis
» Boudewijn Seapark
» Burg
» Kanalen (Reien)
» Coupure
» De Garre
» Markt
» Historium
» Huidevettersplein
» Jan Van Eyckplein
» Minnewater
» Rozenhoedkaai
» Simon Stevinplein
» 't Zand
» Volledig overzicht...

 

 

Van Eyckplein

Algemeen. Alhoewel dit plein niet ver van de Markt ligt, is het wel net buiten de traditionele toeristische route gelegen.  Je zal merken dat het hier veel rustiger is dan op de Markt of de Burg, hoewel het één van de mooiste plekjes van Brugge is.  Op deze plaats vonden in de Middeleeuwen het gros van de havenactiviteiten plaats.  Schepen vanuit alle hoeken van Europa meerden hier aan om te lossen en te laden.  Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de belangrijkste natiehuizen en warenhuizen zich in de onmiddellijke omgeving bevonden.  De oude huizen hier staan in harmonie samen rond het plein. 

Geschiedenis in het kort.  Deze plaats was niet altijd een plein.  Het plein werd gecreëerd op het einde van de 18e eeuw toen hier vrijwel geen havenactiviteiten meer waren.  De Spiegelrei (kanaal) liep voordien waar het plein nu is en was verbonden met de Dijver die zich achter het Burgplein bevindt.  Toen het kanaal gedempt werd, kwam er plaats vrij voor deze open ruimte.  Het werd vernoemd naar Jan van Eyck, een beroemde kunstenaar.  Ter ere van hem is een standbeeld opgericht op het plein.

PoorterslogeDe Poortersloge is het meest opvallende gebouw op het plein.  Het heeft een slanke toren en de gevel is versierd met verscheidene standbeelden.  Eén daarvan is "het beertje van de loge".  Het werd gebouwd op het einde van de 14e en het begin van de 15e eeuw.  Meer informatie over de Poortersloge op een afzonderlijke pagina [meer info].

TolhuisHet Tolhuis is eigenlijk niet één huis maar een complex van vier panden die teruggaan tot het begin van de 13e eeuw.  Oorspronkelijk waren het handelshuizen, die dan omgevormd werden tot de "Grote Tol" ergens in het begin van de 14e eeuw.  Hier werden de goederen die aankwamen in Brugge gewogen en getaxeerd.  Het eigenlijke tolhuis is het grote pand in grijze natuursteen.  Het kleine maar rijkelijk versierde pand links ervan is het huis van de Rijkepijnders, dat waren de dragers die verantwoordelijk waren voor het laden en lossen van vrachten.  Tegenwoordig doet het Tolhuis dienst als provinciaal informatiecentrum en bibliotheek.

De Rode SteenHet imposante huis op de hoek van de Spiegelrei en het Genthof werd "de Rode Steen" genoemd.  In de kern gaat dit huis terug tot de 13e eeuw.

Foto 1: het Tolhuis
Foto 2: de Poortersloge
Foto 3: Het plein met centraal het standbeeld van Jan van Eyck, op de achtergrond de toren van de Poortersloge en rechts het Tolhuis.

 

 

 


» Hoe in Brugge geraken
» Transport, tours, links,...
» Map bezienswaardigheden

» Assebroek
» Brugge
» Dudzele
» Koolkerke
» Kristus Koning
» Lissewege
» Male
» Sint-Andries
» Sint-Jozef
» Sint-Kruis
» Sint-Michiels
» Sint-Pieters
» Zeebrugge
» Zwankendamme

 


 
 

 

© xplorengo.com. Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiëren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming.  Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten.  [Contact information] [Privacy en cookiebeleid]. 

[sitemap]