BRUGGE  
 

  Foto: zicht op Brugge vanop de Rozenhoedkaai 


  start  > nederlands > europa > belgië > brugge
 

» Eten in Brugge

» Overnachten

» Uitgaan in Brugge

» Vaste evenementen

» Begijnhof
» Belfort en hallen
» Heilig Bloedkapel
» Prinsenhof
» Duinenabdij
» Brugse gildehuizen
» Godshuizen
» Jeruzalemkerk
» Natiehuizen
» Onze-Lieve-Vrouwekerk
» Poortersloge
» St-Annakerk
» St-Donaaskathedraal
» St-Janshospitaal
» St-Salvatorskathedraal
» Stadspoorten
» Stadhuis
» Windmolens van Brugge
» Volledig overzicht...

» Archeologie museum
» Brangwyn museum
» Brouwerij museum
» Chocolade museum
» Diamant museum
» Folklore museum
» Frietmuseum
» Groeninghe museum
» Guido Gezelle museum
» Halve Maan
» Kantmuseum
» Lampen museum
» Memling museum
» Museum Schone Kunsten
» Salvador Dali museum
» St-Janshuismolen
» St-Janshospitaal
» Volledig overzicht...


» Boterhuis
» Boudewijn Seapark
» Burg
» Kanalen (Reien)
» Coupure
» De Garre
» Markt
» Historium
» Huidevettersplein
» Jan Van Eyckplein
» Minnewater
» Rozenhoedkaai
» Simon Stevinplein
» 't Zand
» Volledig overzicht...

 

Brugge

Algemeen. Door haar historisch centrum dat doorkruist wordt door verschillende kanalen heeft Brugge verschillende bijnamen verdiend zoals "het Venetië van het Noorden" of "Die Scone". Het werd een heel rijke stad in de Middeleeuwen door de internationale handel die mensen aantrok uit heel Europa. Nu trekt de stad vele anderen aan: toeristen van over de hele wereld. Brugge was culturele hoofdstad van Europa in 2002 en heeft verschillende inschrijvingen op de erfgoedlijst van Unesco (het belfort, het begijnhof en het historische stadscentrum). De geschiedenisliefhebbers zullen ongetwijfeld gecharmeerd zijn door het rijke culturele erfgoed maar daarnaast is het een hele mooie en veilige plaats om te shoppen, een restaurantje te doen of om gewoon een lekker Belgisch biertje te drinken op één van de vele terrasjes. Het hele jaar door wordt een verscheidenheid aan activiteiten georganiseerd gaande van een grote kerstmarkt, gewone markten en processies tot openlucht concerten.   

 

Geschiedenis in het kort. Het is niet helemaal duidelijk van wanneer de eerste nederzettingen dateren maar er zijn sporen gevonden die teruggaan tot de Romeinse periode. Geografisch gezien is de locatie van de stad heel logisch: ze ligt op de rand van de zandstreek en de huidige polders (vroeger lag hier een waddengebied dat gedeeltelijk onder water stond met daarin bevaarbare inhammen) en aan de monding van een kleine rivier genaamd de "Reie". In de loop van de 6e en 7e eeuw begon de nederzetting zich degelijk te ontwikkelen. Tegen het einde van de 9e eeuw was Brugge belangrijk genoeg dat Boudewijn met de IJzeren Arm er in het centrum een burcht liet bouwen en er de hoofdplaats van de "pagus flandrensis" (het jonge Vlaanderen dat indertijd nog beperkt was tot de regio rond Brugge) van maakte.  In die periode werden ook de eerste omwallingen gebouwd om de stad te beschermen.

Tot het midden van de 11e eeuw was de haven rechtstreeks bereikbaar vanuit zee waardoor Brugge een internationale handelsplaats werd, maar door het langzaamaan verzanden van de kuststreek werd het geleidelijk aan moeilijker voor de schepen om de haven te bereiken. Het tij keerde in 1134 wanneer een stormvloed een grote bevaarbare geul uit het land kerfde (het "Zwin") ten noorden van de stad. Een kanaal werd gegraven om Brugge te verbinden met die geul en aan het eind van de geul werd een nieuwe voorhaven gebouwd: Damme.  Dit luidde het begin in van de meest welvarende periode uit de geschiedenis van Brugge. Echter, de toegang tot deze haven was op haar beurt ook onderhevig aan verzanding en heel veel moeite werd gedaan om de toegang open te houden. Ondanks alle inspanningen was Damme tegen de 14e eeuw niet meer bereikbaar voor de grootste schepen waardoor het zwaartepunt van de zeehandel verder verschoof in de richting van de zee. Daardoor werd Sluis op haar beurt de belangrijkste voorhaven van Brugge.

1568 was een rampjaar omdat dan de de 80-jarige oorlog startte tussen Spanje en de Noordelijke Nederlanden. Wanneer Sluis door de Noordelijke legers werd bezet, was Brugge de facto afgesloten van haar toegang tot de zee en haar belangrijkste bron van inkomsten. Dit betekende het einde van de welvaart en één van grootste Europese handscentra veranderde in een slaperige provinciestad. De industriële revolutie later had maar weinig impact in de regio. Door de economische toestand was de regio rond Brugge in de 19e eeuw zelfs één van de armste van Vlaanderen. Het ongeluk in die periode is ironisch genoeg nu een zegen want het historisch centrum van de stad overleefde de gevolgen van de tijd en de vooruitgang. Op haar beurt was dit de grondslag voor het ontstaan van een nieuwe industrie: toerisme. 

 

Brugge, centrum van internationale handel en financiënGedurende verschillende eeuwen was Brugge de belangrijkste stad van Vlaanderen en zelfs één van de belangrijkste van West Europa. Haar succes was het resultaat van verschillende factoren. De textielindustrie en de aanverwante produkten lagen aan de basis van de rijkdom van Vlaanderen. Textiel en lokaal geproduceerde goederen werden geëxporteerd en goederen van over heel de toen gekende wereld werden geïmporteerd via de haven van Brugge voor verdere distributie in het wijde hinterland. Al die commerciële activiteiten trokken op hun beurt bankiers en financiers (hoofdzakelijk uit Italië: Firenze, Siëna, Lombardië,...). Namen zoals de Medici en Portinari waren heel gekend in Brugge.

Brugge en kunst.  Een welvarende plaats zoals Brugge trok natuurlijk allerhande kunstenaars aan maar ook heel wat beroemde kunstenaars kwamen uit Brugge zelf. Denk maar aan de onbetaalbare Vlaamse Primitieven die je kunt bewonderen in de Brugse musea. Een aantal namen zijn onlosmakelijk verbonden met de stad: Jan Van Ecyk, Pieter Pourbus, Marcus Gerards, Lanceloot Blondeel,...

Brugse kant.  Eén van de beroemdste producten uit Brugge is kant. Het Brugse kant ontstond in het begin van de 16e eeuw en kende haar hoogdagen tot het einde van de 18e eeuw. In tegenstelling tot de lakenindustrie, die georganiseerd was in ambachten, was de kantproductie (kantklossen) een arbeidsintensieve activiteit die thuis werd uitgevoerd. Tegenwoordig wordt het kantklossen enkel nog als hobby of kunstnijverheid beoefend. Kant kun je vinden in verschillende winkels in het centrum van de stad en is één van de meest typische souvenirs uit Brugge.

Filmset Brugge De Brugse binnenstad heeft als decor gediend voor verschillende lokale producties (voornamelijk tv-series) maar ook voor een aantal internationale films. De meest bekende is wellicht de misdaadkomedie "In Bruges" van Martin McDonagh (2008) met Colin Farrell, Brendan Gleeson en Ralph Fiennes in de hoofdrollen.   Ondertussen werd de stad ook ontdekt door Bollywood.  De Indische productie "Peekay (PK)" met acteurs Anushka Sharma en Sushant Singh Rajput werd gedeeltelijk in Brugge opgenomen (2014).

 


» Hoe in Brugge geraken
» Transport, tours, links,...
» Map bezienswaardigheden

» Assebroek
» Brugge
» Dudzele
» Koolkerke
» Kristus Koning
» Lissewege
» Male
» Sint-Andries
» Sint-Jozef
» Sint-Kruis
» Sint-Michiels
» Sint-Pieters
» Zeebrugge
» Zwankendamme

 


 
 

© xplorengo.com. Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiëren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming.  Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten.  [Contact information] [Privacy en cookiebeleid].     

[sitemap]