BRUGGE
 

  Foto: de gotische zaal in het stadhuis van Brugge


  start  > nederlands > europa > belgië > brugge > monumenten > stadhuis
 

» Eten in Brugge

» Overnachten

» Uitgaan in Brugge

» Vaste evenementen

» Begijnhof
» Belfort en hallen
» Heilig Bloedkapel
» Prinsenhof
» Duinenabdij
» Brugse gildehuizen
» Godshuizen
» Jeruzalemkerk
» Natiehuizen
» Onze-Lieve-Vrouwekerk
» Poortersloge
» St-Annakerk
» St-Donaaskathedraal
» St-Janshospitaal
» St-Salvatorskathedraal
» Stadspoorten
» Stadhuis
» Windmolens van Brugge
» Volledig overzicht...

» Archeologie museum
» Brangwyn museum
» Brouwerij museum
» Chocolade museum
» Diamant museum
» Folklore museum
» Frietmuseum
» Groeninghe museum
» Guido Gezelle museum
» Halve Maan
» Kantmuseum
» Lampen museum
» Memling museum
» Museum Schone Kunsten
» Salvador Dali museum
» St-Janshuismolen
» St-Janshospitaal
» Volledig overzicht...


» Boterhuis
» Boudewijn Seapark
» Burg
» Kanalen (Reien)
» Coupure
» De Garre
» Grote Markt
» Historium
» Huidevettersplein
» Jan Van Eyckplein
» Minnewater
» Rozenhoedkaai
» Simon Stevinplein
» 't Zand
» Volledig overzicht...


 

Stadhuis

Agemeen Het stadhuis van Brugge is één van de oudste in de Lage Landen en stond als voorbeeld voor heel wat andere stadhuizen die later in andere steden werden gebouwd. Het gebouw was afgewerkt in 1421 maar werd in de loop van de eeuwen nog vergroot en aangepast aan de noden van de tijd. De façade is rijkelijk versierd met gotische ramen, torentjes, standbeelden en wapenschilden van ondergeschikte steden. Ga zeker eens binnen om de uitbundig gedecoreerde gotische zaal te zien. Er is ook nog een museum op de benedenverdieping

Beknopte geschiedenis.  Eerst kwam het stadsbestuur bijeen in de toren van het belfort, waar zij hun vergaderzaal hadden.  Door een brand in 1280 moesten ze echter een andere locatie zoeken.  Ze verhuisden naar het zogenaamde "ghyselhuys" (een voormalige gevangenis) dat gedurende een kleine eeuw als interim stadhuis diende.  Op het einde van de 14e eeuw werd het ghyselhuys afgebroken om plaats te maken voor een nieuw stadhuis.  Dit gebouw was klaar in 1421.

Alhoewel het huidge stadhuis grotendeels teruggaat op de situatie van 1421, werden er gedurende haar bestaan heel wat wijzigingen aangebracht (uitbreidingen, aanpassingen aan nieuwe noden, decoratieve aanpassingen,...).  De blikvangers zijn de façade en de zogenaamde gotische zaal.

De facade is opgesmukt met een groot aantal standbeelden die bijbelse figuren en historische Vlaamse heersers voorstellen.  Deze standbeelden zijn niet de originele; deze werden vernield in 1792 gedurende de Franse bezetting.  Wanneer deze bezetting voorbij was, werden nieuwe beelden gemaakt, maar door een slechte materiaalkeuze moesten ze al snel vervangen worden.  Het duurde uiteindelijk tot de jaren '80 van de vorige eeuw vooraleer alle beelden vervangen waren.  Op de façade vind je ook verschillende wapenschilden van onderhorige steden.  Deze werden ook verwijderd gedurende de Franse bezetting maar werden ook teruggeplaatst nadien.

De zogenaamde "gotische zaal" is eigenlijk niet gotisch maar neo-gotisch.  Na een brand die het interieur grotendeels in as legde, moest het heringericht worden.  Dat project startte in 1890 en was afgewerkt in 1905.  Het resultaat van die make-over is indrukwekkend: een grote decoratieve schouw, een dubbel hangend polychoom houten flafond, muurschilderingen die historische gebeurtenissen uit de rijke Brugse geschiedenis afbeelden en vele andere decoratieve elementen.  

Adres: Burg 12

Foto 1: façade van het stadhuis vanop het Burgplein
Foto 2: de gotische zaal

 


» Hoe in Brugge geraken
» Transport, tours, links,...
» Map bezienswaardigheden

» Assebroek
» Brugge
» Dudzele
» Koolkerke
» Kristus Koning
» Lissewege
» Male
» Sint-Andries
» Sint-Jozef
» Sint-Kruis
» Sint-Michiels
» Sint-Pieters
» Zeebrugge
» Zwankendamme

 


 
 

© xplorengo.com. Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiëren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming.  Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten.  [Contact information] [Privacy en cookiebeleid].      

[sitemap]