BRUGGE
 

  Foto: de "Saaihalle", voormalig Genuees natiehuis


  start  > nederlands > europa > belgië > brugge > monumenten > natiehuizen
 

» Eten in Brugge

» Overnachten

» Uitgaan in Brugge

» Vaste evenementen

» Begijnhof
» Belfort en hallen
» Heilig Bloedkapel
» Prinsenhof
» Duinenabdij
» Brugse gildehuizen
» Godshuizen
» Jeruzalemkerk
» Natiehuizen
» Onze-Lieve-Vrouwekerk
» Poortersloge
» St-Annakerk
» St-Donaaskathedraal
» St-Janshospitaal
» St-Salvatorskathedraal
» Stadspoorten
» Stadhuis
» Windmolens van Brugge
» Volledig overzicht...

» Archeologie museum
» Brangwyn museum
» Brouwerij museum
» Chocolade museum
» Diamant museum
» Folklore museum
» Frietmuseum
» Groeninghe museum
» Guido Gezelle museum
» Halve Maan
» Kantmuseum
» Lampen museum
» Memling museum
» Museum Schone Kunsten
» Salvador Dali museum
» St-Janshuismolen
» St-Janshospitaal
» Volledig overzicht...


» Boterhuis
» Boudewijn Seapark
» Burg
» Kanalen (Reien)
» Coupure
» De Garre
» Grote Markt
» Historium
» Huidevettersplein
» Jan Van Eyckplein
» Minnewater
» Rozenhoedkaai
» Simon Stevinplein
» 't Zand
» Volledig overzicht...


 

 

 

De natiehuizen van Brugge

Omdat Brugge een belangrijke internationale haven en handelsmetropool was tot op het einde van de 15e eeuw, trok de stad handelaars aan vanuit alle hoeken van Europa. Handelaars bezaten hun eigen warenhuizen en natiehuizen. Deze huizen waren de permanente commerciële vertegenwoordiging van een land in een stad, je zou ze middeleeuwse consulaten kunnen noemen. Venetië, Genua en Firenze hadden hun natiehuizen aan wat toen het Beursplein werd genoemd. Niet ver daar vandaan waren de gebouwen van Lucca, Catalonië, Castillië en Leon, Portugal, Engeland en Schotland. Het kantoor van de Duitse Hanze werd het Oosterlingenhuis genoemd. Al deze huizen bevonden zich in de buurt van de haven en behoorden tot de meest indrukwekkende van de stad.

Venetiaans natiehuis (huis "Ter Beurse").  De geschiedenis van huis "Ter Beurse" gaat terug tot de 13e eeuw wanneer het een herberg was die uitgebaat werd door de familie van der Beurse (vandaar de naam).  Een markering op de muur verwijst naar het jaar 1276.  Naast herberg was het ook een belangrijke plaats voor het wisselen van geld. Je kunt stellen dat het plein voor het huis het Wall Street van middeleeuws Brugge was. Vanaf 1397 werd het huis gebruikt door de Venetianen als hun natiehuis en dit tot op het moment dat ze de stad verlieten. Tegenwoordig wordt het gebruikt door een lokaal radiostation (vbro).  Adres: Vlamingstraat 35.

Het natiehuis van Genua (de "Saaihalle").  Dit huis dateert van het einde einde van de 14e eeuw. De façade is heel opmerkelijk door de sierelementen die er in verwerkt zitten en de grote gotische ramen. De Genuezen gebruikten dit huis tot in 1551, het jaar waarin ze Brugge verlieten. Nadien werd het gebruikt door saaiwevers uit Hondschote, vanwaar het huis haar naam ontleent. Nog later had het verschillende andere functies en tegenwoordig is er het frietmuseum in ondergebracht.  Adres: Vlamingstraat 33.

Het huis van de Duitse Hanze ("Oosterlingenhuis").  Hoewel de Duitse Hanze al langer warenhuizen in Brugge bezat, beslisten zij een natiehuis te bouwen rond het midden van de 15e eeuw. Het oorspronkelijke pand was veel groter dan het huidige en werd zelfs één van de zeven wonderen van Brugge genoemd. De Hanze bleef in Brugge tot 1555, wanneer ze verhuisden naar Antwerpen. Wat nu nog rest van het vroegere natiehuis wordt gebruikt als hotel. Adres: Krom Genthof.

Het natiehuis van Castillië en Leon (huis "de la Torre").  Ook Castillië en Leon had hun eigen natiehuis in Brugge. "Huis de la Torre" (het huis van de toren) is maar een stuk van het vroegere natiehuis en is er het meest zichtbare overblijfsel van. De indrukwekkende schermgevel dateert van rond 1500.   Adres: Spanjaardstraat 16.

 

Foto 1: de Saaihalle, huis Ter Beurze en de voormalige Florentijnse loge
Foto 2: het Oosterlingenhuis
Foto 3: huis de la Torre

 


» Hoe in Brugge geraken
» Transport, tours, links,...
» Map bezienswaardigheden

» Assebroek
» Brugge
» Dudzele
» Koolkerke
» Kristus Koning
» Lissewege
» Male
» Sint-Andries
» Sint-Jozef
» Sint-Kruis
» Sint-Michiels
» Sint-Pieters
» Zeebrugge
» Zwankendamme

 


 
 

© xplorengo.com.  Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiëren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming.  Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten.  [Contact information] [Privacy en cookiebeleid].       

[sitemap]