BRUGGE
 

  Foto: zicht op de toren van het belfort vanuit de Wollestraat


  start  > nederlands > europa > belgiė > brugge > monumenten > belfort en hallen
 

» Eten in Brugge

» Overnachten

» Uitgaan in Brugge

» Vaste evenementen

» Begijnhof
» Belfort en hallen
» Heilig Bloedkapel
» Prinsenhof
» Duinenabdij
» Brugse gildehuizen
» Godshuizen
» Jeruzalemkerk
» Natiehuizen
» Onze-Lieve-Vrouwekerk
» Poortersloge
» St-Annakerk
» St-Donaaskathedraal
» St-Janshospitaal
» St-Salvatorskathedraal
» Stadspoorten
» Stadhuis
» Windmolens van Brugge
» Volledig overzicht...

» Archeologie museum
» Brangwyn museum
» Brouwerij museum
» Chocolade museum
» Diamant museum
» Folklore museum
» Frietmuseum
» Groeninghe museum
» Guido Gezelle museum
» Halve Maan
» Kantmuseum
» Lampen museum
» Memling museum
» Museum Schone Kunsten
» Salvador Dali museum
» St-Janshuismolen
» St-Janshospitaal
» Volledig overzicht...


» Boterhuis
» Boudewijn Seapark
» Burg
» Kanalen (Reien)
» Coupure
» De Garre
» Grote Markt
» Historium
» Huidevettersplein
» Jan Van Eyckplein
» Minnewater
» Rozenhoedkaai
» Simon Stevinplein
» 't Zand
» Volledig overzicht...



 

Het belfort en de hallen van Brugge

Algemeen.   Het 83 meter hoge belfort of halletoren is Bruges bekendste bezienswaardigheid en meest symbolische burgelijk monument. Door de bijzondere architectuur is de toren wellicht de meest iconische in zijn soort. Belforten zijn typisch voor het vroegere Vlaanderen; ze waren een uitdrukking van de rijkdom, de onafhankelijkheid en de kracht van de middeleeuwse Vlaamse steden. Je zou kunnen zeggen dat ze het antwoord van burgelijke macht was op de kerktorens die door de religieuze leiders werden gebouwd. De schatkamer van de stad, waar de belangrijkste documenten werden bewaard (zoals de stadsrechten), bevond zich in de toren. Je kunt belforten vinden in Belgiė, noord Frankrijk en eentje in Nederland (Sluis). Al deze belforten (inclusief deze in Brugge uiteraard) zijn ingeschreven in de Unesco werelderfgoedlijst.

Het Brugse belfort heeft een beiaard en er hangt een grote klok aan. Vanop de top heb je een schitterend zicht op het historische centrum van de stad en op de wijde omgeving.

WAARSCHUWING: je kan de toren beklimmen maar je moet er rekening mee houden dat sommige passages vrij smal zijn. Slechts een beperkt aantal bezoekers is toegelaten om tegelijkertijd de toren te beklimmen. Hou er rekening mee dat er een behoorlijke wachtrij kan zijn.

De hallen werden gebouwd voor commerciėle doeleinden. Ze deden dienst als overdekte marktplaats en opslagruimte voor goederen. Ook nu nog zijn er een paar kleine winkeltjes in de hallen maar tegenwoordig wordt het hoofdzakelijk gebruikt voor evenementen (tentoonstellingen, beurzen,...).  

Beknopte geschiedenisIn de kern gaat het gebouw terug tot de 13e eeuw, het bovenste deel van de toren werd echter pas op het einde van de 15e gebouwd en was oorspronkelijk voorzien van een torenspits. In 1741 werd de torenspits in een brand verwoest. Na elk incident werden de hallen en de toren hersteld (zoals bijvoorbeeld na een grote brand in 1280) maar ook werden ze aangepast aan de vereisten die veranderden in de loop van de jaren. In de bouw kun je elementen zien uit verschillende architecturale stijlen.

Adres: Markt 7

Foto 1: het belfort en de hallen gezien vanop de Markt
Foto 2: de beiaard van de halletoren

 


» Hoe in Brugge geraken
» Transport, tours, links,...
» Map bezienswaardigheden

» Assebroek
» Brugge
» Dudzele
» Koolkerke
» Kristus Koning
» Lissewege
» Male
» Sint-Andries
» Sint-Jozef
» Sint-Kruis
» Sint-Michiels
» Sint-Pieters
» Zeebrugge
» Zwankendamme

 


 
 

© xplorengo.com.  Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiėren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming.  Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten.  [Contact information] [Privacy en cookiebeleid].     

[sitemap]