BRUGGE
 

  Foto: Sint_Janshospitaal   


  start  > nederlands > europa > belgië > brugge > monumenten > sint-janshospitaal
 

» Eten in Brugge

» Overnachten

» Uitgaan in Brugge

» Vaste evenementen

» Begijnhof
» Belfort en hallen
» Heilig Bloedkapel
» Prinsenhof
» Duinenabdij
» Brugse gildehuizen
» Godshuizen
» Jeruzalemkerk
» Natiehuizen
» Onze-Lieve-Vrouwekerk
» Poortersloge
» St-Annakerk
» St-Donaaskathedraal
» St-Janshospitaal
» St-Salvatorskathedraal
» Stadspoorten
» Stadhuis
» Windmolens van Brugge
» Volledig overzicht...

» Archeologie museum
» Brangwyn museum
» Brouwerij museum
» Chocolade museum
» Diamant museum
» Folklore museum
» Frietmuseum
» Groeninghe museum
» Guido Gezelle museum
» Halve Maan
» Kantmuseum
» Lampen museum
» Memling museum
» Museum Schone Kunsten
» Salvador Dali museum
» St-Janshuismolen
» St-Janshospitaal
» Volledig overzicht...


» Boterhuis
» Boudewijn Seapark
» Burg
» Kanalen (Reien)
» Coupure
» De Garre
» Grote Markt
» Historium
» Huidevettersplein
» Jan Van Eyckplein
» Minnewater
» Rozenhoedkaai
» Simon Stevinplein
» 't Zand
» Volledig overzicht... 

Sint-Janshospitaal

Algemeen. Het Sint-Janshospitaal is één van de oudste nog bestaande zorgcentra en was gedurende eeuwen de belangrijkste plaats in Brugge voor ziekenzorg. Ten tijde van de stichting waren de functies van het hospitaal niet beperkt tot geneeskundige zorgen alleen maar het was een plaats waar alle reizigers een onderkomen konden vinden en waar hulpbehoevenden in de brede zin van het woord hulp konden vinden. Zo functioneerde het eigenlijk meer als een gasthuis dan als alleen een ziekenhuis. Geleidelijk aan evolueerde het wel tot een echt ziekenhuis of hospitaal in de huidige betekenis van het woord.  Dit bleef zo tot 1978 wanneer een modern ziekenhuis werd gebouwd buiten het centrum van de stad. Tegenwoordig functioneert het als een museum en een locatie voor tentoonstellingen, congressen en andere soorten van evenementen.

Beknopte geschiedenis.  Het hospitaal werd gesticht in de 12e eeuw. De oudste stukken van het huidige complex dateren van de 13e en 14e eeuw, waardoor het één van de oudste nog bestaande zorginstellingen is die nog bestaan. De middeleeuwse ziekenzalen tonen een mix van romaanse en gotische bouwstijl. In de loop van de jaren groeide het ziekenhuis en in de 19e eeuw werd het vergroot door de bouw van een nieuw complex in neoclassistische stijl. In dit complex werden patiënten verzorgd tot in de jaren '70 van de vorige eeuw. Tegen dan was het moderne AZ Sint-Jan ziekenhuis, dat buiten het centrum van de stad staat, klaar en konden de activiteiten naar daar overgebracht worden.  

Museum.  Het oudste deel van het complex doet nu dienst als museum waar je meer kan te weten komen over het leven in het oude hospitaal. Er is ook een tentoonstelling over één van de beroemdste Vlaamse kunstenaars (Vlaamse Primitieven): Hans Memling. Wanneer je daar bent, vergeet dan niet even naar boven te kijken naar het monumentale dakgebinte. Het 19e eeuwse complex wordt tegenwoordig gebruikt voor tentoonstellingen, congressen en allerhande evenementen.

 Adres: Mariastraat 38

Foto 1: zicht vanop de binnenplaats
Foto 2: voorgevel vanuit het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Zuid

 


» Hoe in Brugge geraken
» Transport, tours, links,...
» Map bezienswaardigheden

» Assebroek
» Brugge
» Dudzele
» Koolkerke
» Kristus Koning
» Lissewege
» Male
» Sint-Andries
» Sint-Jozef
» Sint-Kruis
» Sint-Michiels
» Sint-Pieters
» Zeebrugge
» Zwankendamme

 


 
 

 

© xplorengo.com.  Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiëren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming.  Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten.  [Contact information] [Privacy en cookiebeleid].    

[sitemap]