BRUGGE
 

  Foto: zicht op de toren van Sint-Salvator vanuit de Steenstraat  


  start  > nederlands > europa > belgiė > brugge > monumenten > sint-salvator
 

» Eten in Brugge

» Overnachten

» Uitgaan in Brugge

» Vaste evenementen

» Begijnhof
» Belfort en hallen
» Heilig Bloedkapel
» Prinsenhof
» Duinenabdij
» Brugse gildehuizen
» Godshuizen
» Jeruzalemkerk
» Natiehuizen
» Onze-Lieve-Vrouwekerk
» Poortersloge
» St-Annakerk
» St-Donaaskathedraal
» St-Janshospitaal
» St-Salvatorskathedraal
» Stadspoorten
» Stadhuis
» Windmolens van Brugge
» Volledig overzicht...

» Archeologie museum
» Brangwyn museum
» Brouwerij museum
» Chocolade museum
» Diamant museum
» Folklore museum
» Frietmuseum
» Groeninghe museum
» Guido Gezelle museum
» Halve Maan
» Kantmuseum
» Lampen museum
» Memling museum
» Museum Schone Kunsten
» Salvador Dali museum
» St-Janshuismolen
» St-Janshospitaal
» Volledig overzicht...


» Boterhuis
» Boudewijn Seapark
» Burg
» Kanalen (Reien)
» Coupure
» De Garre
» Grote Markt
» Historium
» Huidevettersplein
» Jan Van Eyckplein
» Minnewater
» Rozenhoedkaai
» Simon Stevinplein
» 't Zand
» Volledig overzicht... 

Sint-Salvatorskathedraal

Algemeen. De Sint-Salvatorskathedraal is tegenwoordig het belangrijkste religieuze gebouw van de stad. Ze werd pas opgewaardeerd tot kathedraal in 1834 wanneer het bisdom Brugge werd heropgericht na de Franse bezetting. De toren vertoont nog sporen van de vroegere romaanse kerk, die het een heel stevig uitzicht geven.

Wanneer de vroegere Sint-Donaaskathedraal werd verkocht en afgebroken, vonden heel wat stukken hun weg naar de Sint-Salvatorskerk. Ze werden gebruikt voor het interieur of werden aan de schatkamer toegevoegd. Enkele van de blikvangers in het interieur zijn het orgel, het scultuur "God de Vader", onschatbare schilderijen, indrukwekkende 18e eeuwse wandtapijten en een koorgestoelte dat dateert uit de 15e eeuw.

De kathedraal heeft ook een museum. Het herbergt een collectie onschatbare stukken uit de schatkamer maar ook stukken van de voormalige Sint-Donaaskatedraal en andere religieuze sites.  

Beknopte geschiedenis.  De geschiedenis van de kerk wordt gekenmerkt door verschillende branden waarna telkens ingrijpende reconstructies nodig waren. De eerste kerk op deze plaats werd waarschijnlijk in de loop van de 9e eeuw opgericht en het werd een onafhankelijke parochie tegen het einde van de 11e eeuw. Na een brand, werd in 1127 de bouw aangevat van een nieuwe kerk in romaanse bouwstijl. Sporen van dit gebouw zijn nog te zien in de onderbouw van de toren. Deze kerk heeft maar een kort bestaan gekend want tegen het einde van de 13e eeuw werd ze herbouwd in gotische stijl; grosso modo gaat het huidige gebouw hier op terug. In 1358 werd de kerk opnieuw geteisterd door brand waardoor ze gedeeltelijk werd vernield. Reparaties volgden en van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om de site uit te breiden. Gedurende de 15e en 16e eeuw werden nog bijkomende toevoegingen gedaan. In 1834 werd het bisdom Brugge heropgericht, nadat het werd afgeschaft tijdens de Franse bezetting. Aangezien de Sint-Donaaskathedraal werd afgebroken in 1799, moest het bisdom op zoek gaan naar een nieuwe kathedral. De keuze viel op de Sint-Salvatorskerk. In 1839 werden het dak en de toren beschadigd door een brand, waarna het uitzicht van de toren werd veranderd en ze haar huidige look kreeg.  

 Adres: Sint-Salvatorskerkhof.

Foto 1: reliekschrijn in de kathedraal
Foto 2: toren van de Sint-Salvatorskathedraal
Foto 3: koor van de kathedraal
Foto 4: glasraam


» Hoe in Brugge geraken
» Transport, tours, links,...
» Map bezienswaardigheden

» Assebroek
» Brugge
» Dudzele
» Koolkerke
» Kristus Koning
» Lissewege
» Male
» Sint-Andries
» Sint-Jozef
» Sint-Kruis
» Sint-Michiels
» Sint-Pieters
» Zeebrugge
» Zwankendamme

 


 
 

© xplorengo.com. Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiėren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming.  Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten.  [Contact information] [Privacy en cookiebeleid].      

[sitemap]