Lissewege (Lissewege)
 

  Foto: de abdij van Ter Doest       


  start  > nederlands > europa > belgië > lissewege > ter doest
 

» Eten in Lissewege

» Overnachten

» Uit in Lissewege

» Vaste evenementen

» Onze-Lieve-Vrouwekerk
» Ter Doest abdij
» Volledig overzicht...

» Heiligenmuseum
» De Soete Paepe
» Volledig overzicht...


» Volledig overzicht... 

De voormalige abdij van Ter Doest

In Lissewege staat één van de belangrijkste middeleeuwse monumenten van Vlaanderen: de tiendenschuur van de voormalige abdij van Ter doest. Deze monumentale schuur is de enige overgebleven getuige de rijke en welvarende abdij. De schuur werd gebouwd in de 13e eeuw in baksteen en 56 bij 21 bij 16.50 m. Opmerkelijk zijn de grote gotische blindramen in de topgevels. Daarmee is het het grootste en oudste nog bestaande gebouw in zijn soort. Ze is driebeukig en heeft eikenhouten gebinten. De andere gebouwen op de site zijn jonger (vanaf de 17e eeuw). Interessant is ook de zonnewijzer op de duiventoren (1652).

Beknopte geschiedenis De abdij werd gesticht in 1106 door Benedictijner monniken. Daarna werd ze in 1174 overgenomen door Cisterciënzer monniken van de abdij Ter Duinen uit Koksijde. Ze bewerkten de vruchtbare gronden die ze door inpolderingswerken hadden gewonnen op de zee. De abdij was heel welvarend gedurende de eerste 150 jaar van haar bestaan. Vanaf de 14e eeuw begon het echter bergaf te gaan. De inkomsten daalden wat uiteindelijk leidde tot de opheffing van de abdij in 1561. De bezittingen werden daarbij overgedragen aan het bisdom Brugge. De godsdiensttroebelen spaarden noch Lissewege zelf, noch de abdij. De volledige site werd verwoest met uitzondering van de schuur. Vanaf 1651 begon de bouw van de hoeve zoals we die nu nog kunnen zien. Er zijn heel wat datums te vinden op de gebouwen die verwijzen naar die periode van reconstructie (1651 op de boerderij, 1652 op de duiventoren, 1662 op het poortgebouw, 1687 op de kapel).  De hoeve bleef een werkend landbouwbedrijf tot in de vorige eeuw. Tegenwoordig is er een restaurant en een hotel gevestigd.  

Adres: Ter Doeststraat 4

 

Foto 1: binnen in de oude schuur
Foto 2: de 17e eeuwse hoeve
Foto 3: de kapel van Ter Doest (1687)
Foto 4: de buitenkant van de middeleeuwse schuur

 


» Hoe in Lissewege geraken
» Transport, tours, links,...

» Assebroek
» Brugge
» Dudzele
» Koolkerke
» Kristus Koning
» Lissewege
» Male
» Sint-Andries
» Sint-Jozef
» Sint-Kruis
» Sint-Michiels
» Sint-Pieters
» Zeebrugge
» Zwankendamme

 


 
 

© xplorengo.com. Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiëren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming.  Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten.  [Contact information] [Privacy en cookiebeleid].  

[sitemap]