Lissewege (Lissewege)
 

  Foto: de abdij van Ter Doest


  start  > nederlands > europa > belgië > lissewege > overzicht monumenten
 

» Eten in Lissewege

» Overnachten

» Uit in Lissewege

» Vaste evenementen

» Onze-Lieve-Vrouwekerk
» Ter Doest abdij
» Volledig overzicht...

» Heiligenmuseum
» De Soete Paepe
» Volledig overzicht...


» Volledig overzicht...
 

Overzicht van de monumenten in Lissewege

Weergave in willekeurige volgorde

Abdij Ter Doest.  In Lissewege staat één van de belangrijkste middeleeuwse monumenten van Vlaanderen: de tiendenschuur van de voormalige abdij van Ter doest. Deze monumentale schuur is de enige overgebleven getuige de rijke en welvarende abdij. De schuur werd gebouwd in de 13e eeuw in baksteen en 56 bij 21 bij 16.50 m. Opmerkelijk zijn de grote gotische blindramen in de topgevels. Daarmee is het het grootste en oudste nog bestaande gebouw in zijn soort. Ze is driebeukig en heeft eikenhouten gebinten [meer informatie].

Kerk van Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking.  Het symbool bij uitstek van Lissewege is de kerk met zijn indrukwekkende platte toren. Ze ziet er veel te groot uit voor het relatief kleine dorp en torent hoog boven het polderlandschap uit. Ze is dan ook van heel ver al te zien en is beslist een bezoekje waard. Volgens een legende zou de kerk gebouwd zijn op de plaats waar vissers een mirakelbeeld van Maria hadden gevonden [meer informatie]. 

 

Spaniënhof.  Het ontstaan van dit complex gaat terug tot de 16e eeuw wanneer het een herberg was die gebruikt werd door pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostella.  Het is een herberg gebleven tot op de dag van vandaag maar gedurende haar bestaan is ze ook een brouwerij geweest.  Het geheel bestaat uit een huis, een herberg, de voormalige brouwerij (met mouttoren) en stallingen. 
Adres: Walram Romboudtstraat 6

Huyze Roelandsloove. Dit huis is één van de oudste van Lissewege.  Het zou dateren van de vroege 15e eeuw.  Een herdenkingsplaat in de muur vermeldt het jaar 1429 en verwijst naar haar toenmalige eigenaar: Roeland van Beukemaere, de heer van Uitkerke. 
Adres: Willem van Saeftingestraat 10

 

Herberg De Valkenaere.  Deze herberg werd al in de 16e eeuw vermeld.  Het was korte tijd in gebruik als gemeentehuis maar heeft nu opnieuw haar oude functie van herberg. 
Adres: Lisseweegs Vaartje 1

 

De oude pastorie.  De 19e eeuwse façade van de pastorij herbergt een ouder stuk van het gebouw dat gebouwd was in de 17e eeuw.  Tegenwoordig is het geen pastorij meer maar herbergt het de toeristische dienst en het heiligenmuseum.  
Adres: Oude Pastoriestraat 5 (achter de kerk)

 


» Hoe in Lissewege geraken
» Transport, tours, links,...

» Assebroek
» Brugge
» Dudzele
» Koolkerke
» Kristus Koning
» Lissewege
» Male
» Sint-Andries
» Sint-Jozef
» Sint-Kruis
» Sint-Michiels
» Sint-Pieters
» Zeebrugge
» Zwankendamme

 


 
 

© xplorengo.com. Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiëren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming.  Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten.  [Contact information] [Privacy en cookiebeleid].   

[sitemap]