Sluis
 

   Foto: gezelligheid troef in Sluis     


  start  > nederlands > europa > nederland > zeeland > sluis > divers
 

» Belfort en stadhuis
» Stadsvesten
» Molen De Brak
» meer...

» Museummolen
» Museum belfort/stadhuis


» Damse Vaart
» Parmabrug
» meer...

 


 

 

Diverse bezienswaardigheden in Sluis

ParmabrugjeHet Parmabrugje heeft haar naam te danken aan de hertog van Parma die ten tijde van de 80-jarige oorlog, tussen Spanje en de Noordelijke Nederlanden, o.a. de stad Sluis heeft belegerd en ook heeft ingenomen...om die later weer te moeten afstaan.  Het brugje verbindt beide oevers van de Damse Vaart ter hoogte van de "Stenen Beer".  Op deze plaats ongeveer lag de linie tussen de beide legers.

 


Damse Vaart en de kadeDe kade of ook wel de "Kaai" genoemd is het eindpunt van de Damse Vaart.  Dit kanaal tussen Brugge en Sluis werd op bevel van Napoleon uitgegraven en moest eigenlijk doorlopen tot aan de Schelde.  Op het einde van zijn regime was de vaart pas voltooid tot in Hoeke.  Het laatste stukje tot in Sluis werd pas in 1856 afgewerkt.  Er was (lokale) scheepvaart tussen Brugge en Sluis tot in 1940 wanneer de Siphons nabij Oostkerke werden opgeblazen.  Nu wordt het kanaal gebruikt voor recreatieve doeleinden (bootjes, pedalo's,...).  Er ligt een fietspad langs de vaart tot in Brugge.  De schaatswedstrijd Brugge-Sluis-Brugge is een echte klassieker (alleen moet het daarvoor hard en lang vriezen en dat gebeurt niet elk jaar).  
 

 


» Hoe in Sluis raken?
» Kaart bezienswaardigheden
» links


» Aardenburg
» Breskens
» Cadzand
» Eede
» Groede
» Hoofdplaat
» IJzendijke
» Nieuwvliet
» Oostburg
» Retranchement
» Schoondijke
» St.-Anna ter Muiden
» St.-Kruis
» Sluis
» Waterlandkerkje
» Zuidzande

 

 

© xplorengo.com. Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiėren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming.  Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten.  [Contact information] [Privacy en cookiebeleid].   

[sitemap]