Foto: het strand van Cadzand |
start > nederlands > europa > nederland > zeeland > cadzand |
![]() » Kerk » Vredesvlam » Molen » Travalje » Weegbrug ![]() » Zwin » Verdronken Zwarte Polder » Haaientanden
|
Cadzand, dé badplaats van
Zeeuws-Vlaanderen Algemeen. Cadzand bestaat uit twee kernen: Cadzand-Bad en Cadzand-Dorp. De badplaats is uitgegroeid tot de populairste van Zeeuws-Vlaanderen en wordt druk bezocht. Het brede, fijne zandstrand is dan ook dé attractie maar voor wie iets anders wil is er ook heel wat te ontdekken zoals het achtergelegen poldergebied als decor voor fietstochten of de natuurgebieden het Zwin en de Verdronken Zwarte Polder die zich uitstekend lenen voor een verfrissende wandeling in de gezonde zeelucht. Er zijn in maar ook rond Cadzand heel wat bezienswaardigheden zoals het charmante Retranchement of de historische winkelstad Sluis.
De eerste toeristen kwamen hier in de tweede helft van de 19e eeuw aan. Waar het eerst nog om enkelingen ging, werden dat er steeds meer naarmate de bereikbaarheid verbeterde. Vooral de aanleg van tramlijnen zorgde voor een gestage toename. In het begin van de 20e eeuw werd een haventje aangelegd (in de buurt van waar de huidige plezierhaven ligt), dat voornamelijk voor transport en visserij werd gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte het strand deel uit van de Atlantic Wall en lag het strand vol met obstakels om een invasie te voorkomen en er stond geschut in de duinen. Hierdoor was Cadzand meer dan eens het doelwit voor geallieerde bombardementen. Na de oorlog werd alles opgeruimd (al werden er de laatste jaren nog bommen gevonden bij graafwerken). Na de grote watersnoodramp van 1953 werden de dijken versterkt en moest het haventje verdwijnen omdat het als een zwakke plek werd gezien in de bescherming tegen de zee. Sinds de jaren '50 is het kusttoerisme echt op gang gekomen en groeide het jaar na jaar. In 2017 kreeg Cadzand zijn haven terug. Het is een mooie plezierhaven geworden die een bijkomende troef is in het toeristische aanbod van de badplaats.
Natuur. Cadzand
wordt ingesloten door twee natuurgebieden: De Verdronken Zwarte
Polder in het noordoosten en het Zwin aan de kant van België.
De Verdronken Zwarte Polder is land dat oorspronkelijk op de zee
was gewonnen en als landbouwgebied werd gebruikt. Bij een
dijkdoorbraak overspoelde de polder terug. De polder werd
niet opnieuw bedijkt waardoor er een nieuw biotoop ontstond voor
fauna en flora. Dit natuurgebied bevindt zich grotendeels
in buurgemeente Nieuwvliet. Het Zwin is het bekendste
natuurgebied in de regio en ligt voor het grootste deel in
België (gemeente Knokke-Heist). Dit was ooit een vaargeul
die door stormen in het land werd uitgeschuurd en tot
Damme liep. Door verzanding werd de geul na enkele
eeuwen onbevaarbaar en verloor ze aan belang waardoor ze bijna
volledig werd ingepolderd. Enkel een klein stukje bleef
nog over op de grens tussen België en Nederland. Door de
unieke vegetatie en het groot aantal vogels (trekvogels en
standvogels), werd het gebied uiteindelijk gered en beschermd.
Omdat de verzanding ook nu nog doorgaat, werden werken
uitgevoerd om de geul terug groter te maken. Ook werd het
natuurgebied zelf uitgebreid en werden grote stukken grond die
ooit op de zee werden gewonnen teruggegeven aan de natuur.
Hoe in Cadzand geraken? Dit is het makkelijkst met eigen vervoer. Er is voldoende parkeerplaats op wandelafstand van het strand; betalend in het seizoen.
Links. Info: VVV Cadzand, Boulevard de Wielingen 44D, Cadzand-Bad.
Foto 1: De plezierhaven van Cadzand
|
![]() » Hoe in Cadzand raken? » Links en info ![]() » Aardenburg » Breskens » Cadzand » Eede » Groede » Hoofdplaat » IJzendijke » Nieuwvliet » Oostburg » Retranchement » Schoondijke » St.-Anna ter Muiden » St.-Kruis » Sluis » Waterlandkerkje » Zuidzande
|
© xplorengo.com. Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiëren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming. Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten. [Contact information] [Privacy en cookiebeleid]. |