Durbuy
 

  Foto: zicht op het kasteel van Durbuy aan de Ourthe 


  start  > nederlands > europa > belgië > luxemburg > durbuy
 

» Kasteel
» St.-Niklaaskerk
» Graanbeurs

» Ourthe
» Anticlinale rots

» Topiary park
» Minigolf
» Sport


Foto hierboven: de oude graanhalle van Durbuy
 

Durbuy

Algemeen.  Het stadje profileert zich als de kleinste stad ter wereld.  Ook al beweert de marketing dit en is Durbuy niet erg groot, in realiteit is het echter niet de kleinste stad van de wereld.  De populariteit van het kleine Ardeense stadje heeft er wel voor gezorgd dat er nog weinig mensen echt wonen in het oude centrum.  Winkeltjes, restaurants en hotels hebben de oorspronkelijke bewoners verdrongen waardoor Durbuy toch wel wat van zijn authenticiteit heeft verloren.  Ondanks dit is het wel een mooie plek met heel veel charme: kleine smalle kasseistraatjes, een kasteel dat boven het plaatsje uittorent en niet te vergeten de schilderachtige ligging in de vallei van de Ourthe.

Het stadje is bijzonder geliefd bij bezoekers uit Nederland en Vlaanderen; op drukke dagen hoor je er meer Nederlands dan Frans in de straten.  Alle informatieborden staan hier mooi in het Nederlands, Frans en Engels en je wordt er met een glimlach in vloeiend Nederlands geholpen. 


 

Beknopte geschiedenisDe streek rond Durbuy was al vroeg bewoond, zo bewijzen de megalieten die in het nabijgelegen Wéris te vinden zijn.  Durbuy zelf werd een graafschap in de 11e eeuw, afhankelijk van het graafschap Namen.  Toen werd ook het eerste kasteel gebouwd.  In de 12e eeuw ging Durbuy over in het graafschap Luxemburg.  Gelegen in het noorden van het graafschap Luxemburg was het een belangrijke plaats voor de verdediging van het grondgebied.  De burcht werd toen versterkt en de nederzetting die ondertussen aan de voet ontstaan was, werd ommuurd.  In 1331 kreeg Durbuy stadsrechten van Jan I van Bohemen, de graaf van Luxemburg.  Minderbroeders en minderzusters vestigden zich in Durbuy en zorgden er voor dat een zijarm van de Ourthe rond het stadje werd drooggelegd.  Zij bleven een belangrijke gemeenschap in het stadje tot het afschaffen van de religieuze orde op het einde van de 18e eeuw.  In de 20e eeuw werd het plaatsje ontdekt door het toerisme, vooral tijdens de vakantieperiodes en de weekends kan het er zeer druk zijn.

 

Kasteel.  Het kasteel is één van de meest prominente bezienswaardigheden van Durbuy. Het eerste werd gebouwd in de 11e eeuw.  Het kasteel werd versterkt in de 13e eeuw toen Durbuy de noordelijke grenzen van het graafschap Luxemburg moest helpen verdedigen. In de 18e eeuw komt de burcht in handen van de belangrijke adellijke familie d'Ursel die het in 1731 laat verbouwen.  Het huidige uitzicht kwam tot stand na een restauratie rond 1880.  Het domein is nog steeds eigendom van de familie d'Ursel.

 

Sint-Niklaaskerk.  Deze kerk (l'église Saint-Nicolas) werd ingewijd in 1643 en was eigenlijk de kloosterkerk van het minderbroederklooster dat er naast lag.  Wanneer de orde der minderbroeders werd opgeheven (op het einde van de 18e eeuw), werd het in 1810 de parochiekerk van Durbuy, onder de patroonheilige Sint-Niklaas.

 

Graanbeurs.   Er staan een aantal mooie, oude gebouwen in de stad maar de oude Graanbeurs (ook wel Spaans huis genoemd) springt er echt wel uit en dat vooral door zijn imposante voorgevel in vakwerk.  Er werd het eerst een graanhal vermeld in 1380, maar in zijn huidige toestand zou het huis uit de eerste helft van de 16e eeuw dateren.  Initieel was het een overdekte marktplaats maar door de eeuwen heen heeft het verschillende functies gekend.  Nu doet het dienst als tentoonstellingsruimte.  Het gebouw is geregistreerd als 'uitzonderlijk patrimonium van de Waalse regio'.

 

Natuur.  De natuur is nooit ver te zoeken in de Ardennen: bossen, heuvels,... Hier stroomt de rivier de Ourthe naast het stadje.  Een bijzonder natuurlijk fenomeen is de anticlinale rots die zich vlak achter het oude centrum bevindt.  Een anticline is een plooi in het landschap (door druk, verschuivingen) waardoor de verschillende aardlagen in een boog zichtbaar zijn.  De oudste lagen bevinden zich in het midden.  Indrukwekkend om te zien.

 

Topiary Park.  Dit is een plantenpark aan de overzijde van de Ourthe.  In het park staan kruiden en hagen en struiken die in allerlei vormen worden gesnoeid (zoals dieren of mensen).

Sport.  De streek is erg gekend voor outdoor sporten.  De Ourthe leent zich perfect voor kajakken of kano, de bossen voor wandelingen of ritten met de mountainbike.  Er kan ook aan rotsklimmen gedaan worden.  Er zijn heel wat faciliteiten in de buurt voor sportieve en avontuurlijke uitstappen.  Wie het allemaal een beetje rustiger aan wil doen, kan eens een balletje slaan op het minigolf terrein naast de kerk van Durbuy.

Hoe in Durbuy geraken?  Het makkelijkst is om met eigen vervoer naar Durbuy te gaan.  Het oude centrum is hoofdzakelijk autovrij maar er zijn grote parkings net buiten de stad.

Tours & info.  Durbuy is niet heel groot dus heel makkelijk te voet te verkennen.  Voor wie iets verder wil gaan, zijn er toeristische treintjes (verzamelpunt aan dienst toerisme).  De dienst toerisme bevindt zich op de Place aux Foires.

Links.
- Dienst toerisme Pays d'Ourthe et Aisne:  www.ourthe-et-aisne.be
- Dienst toerisme Durbuy: www.durbuyinfo.be/index.php/nl/
 

Foto 1: Straatje in het oude centrum van Durbuy
Foto 2: Stuk van het vroegere klooster van de Récollets met daarvoor de minigolf
Foto 3: Het kasteel (château d'Ursel)
Foto 4: De Sint-Niklaaskerk
Foto 5: De antiklinale rots (Roche anticlinale)
Foto 6: Het topiary park (le parc topiaire)

 


» Hoe in Durbuy geraken
» Tours, links, info...

» Barvaux
» Bende
» Bomal
» Borlon
» Durbuy
» Grandhan
» Heyd
» Izier
» Septon
» Tohogne
» Villers-Sainte-Gertrude
» Wéris

 


 
 

© xplorengo.com.  Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiëren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming.  Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten.  [Contact information] [Privacy en cookiebeleid].     

[sitemap]