Foto: Lakenhalle op Rynok Glowny |
start > nederlands > europa > polen > krakau |
![]() » Vaste evenementen ![]() » Barbican » Kathedraal » Stadhuistoren » Lakenhalle » Collegium Maius » Corpus Christikerk » Florianpoort » Pauline kerk op de rots » Piaristkerk » Schindler's fabriek » St.-Andreaskerk » St.-Annakerk » St.-Bernardinekerk » St.-Floriankerk » St.-Mariakerk » St.-Petrus en Pauluskerk » J. Slowackitheater » Wawel omwalling » Wawel koninklijk kasteel » Volledig overzicht... ![]() » Czartoryski museum » Jagiellonian Univ. museum » Museum of contemp. art (Mocak) » Nationaal museum » Schindler's fabriek museum » Volledig overzicht... ![]() » Kazimierz (Joods) district » Plac Matejki » Plac Szczepanski » Rynek Glowny » Ulica Florianska » Ulica Kanonicza » Volledig overzicht...
|
Krakau
Geschiedenis in het kort. Krakau is één van de oudste steden van Polen. De vroegste nederzettingen gaan terug tot het paleolitisch tijdperk maar het werd voor het eerst als stad vernoemd op het einde van de 10e eeuw. Op dat moment was Krakau al een aanzienlijk handelscentrum. In 1038 werd het de hoofdstad van Polen; de Poolse koningen hadden hun residentie in het Wawel kasteel. Dit zorgde ervoor dat de stad groeide en bloeide. De Poolse koningen werden gekroond en begraven in de Wawel kathedraal.
Krakau beleefde haar gouden periode vanaf de late 14e eeuw tot de late 16e eeuw. Alles begon met de heerschappij van Kasimierz de Grote. Hij breidde de stad uit en stichtte de Academie van Krakau (Jagellonische Universiteit) in 1364. Tijdens die gouden periode vond de renaissance haar intrede in de stad. Vele nieuwe gebouwen werden opgericht en oude werden herbouwd. De stad begon aan belang te verliezen toen de bestuurszetel van het land naar Warschau werd verplaatst. Toch bleef Krakau de plaats waar de koningen werden gekroond.
In de Tweede Wereldoorlog werd de stad in september 1939 bezet door Nazi Duitsland. Professoren van de universiteit werden gevangen genomen en joodse burgers (hoofdzakelijk uit het Kazimierz district) werden gedwongen te verhuizen naar een ghetto dat ingericht was in het Podgorze district. Velen stierven in het ghetto of werden naar werk- of concentratiekampen gestuurd zoals Auschwitz. Krakau werd door het Rode Leger in januari 1945 bevrijd waarbij het historische centrum bijna ongeschonden in hun handen viel.
De stad is opgedeeld in verschillende districten. De meest toeristische zijn het oude stadscentrum, Wawel en Kazimierz. Deze liggen allemaal op wandelafstand van elkaar.
Foto 1: Rynek Glowny met de lakenhal
en de stadhuistoren
|
![]() » Hoe in Krakau geraken » Transport, tours, links,...
|
© xplorengo.com. Het is niet toegelaten om tekst, foto's of illustraties te gebruiken, te kopiëren of te verspreiden in gelijk welke vorm zonder onze geschreven toestemming. Alle foto's zijn van de hand van Hendrik De Leyn tenzij anders vermeld en vallen eveneens onder de wet op de auteursrechten. [Contact information] [Privacy en cookiebeleid]. |